Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadscommissie

o.a. Vaststellen Nota Antennebeleid, een agendapunt van GroenLinks over o.a. gewasbeschermingsmiddelen, Zienswijze begroting De Wadden 2026 en Wijziging omgevingsplan Pontweg 226

woensdag 4 juni 2025

19:30 - 23:00
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
Mevrouw V. (Veronne) Koot
Toelichting

Elk onderwerp waarover de gemeenteraad een besluit moet nemen, komt eerst op de agenda van een raadscommissie. Dit, zodat er ruimte is voor (verdere) verkenning van het onderwerp, vragen aan het college en aan elkaar en het geven van ruimte aan insprekers.
De commissievergadering vindt plaats in de raadzaal. Vanaf 19.00 uur is de zaal open. Verder is de vergadering ook te volgen via www.texel.nl/uitzendingraad.


Wilt u inspreken? Dan kunt u zich hier aanmelden.

Agendapunten

  1. 1

    Welkom Gast van de Raad: Lise Klunder (Beleidsadviseur duurzaamheid bij de gemeente Texel).

  2. 2
    Vaststelling agenda
  3. 3
    Rondvraag Publiek
  4. 4
    Rondvraag Commissieleden
  5. 5

    Het college stelt de raad voor de Nota Antennebeleid vast te stellen. De huidige nota dateert van mei 2000 en sindsdien zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van digitale connectiviteit. En deze hebben elkaar in snel tempo opgevolgd en er is een groeiende vraag.
    De gemeente vindt digitale connectiviteit belangrijk, het is inmiddels een basisbehoefte voor (bijna) iedereen.
    Goede dekking voor mobiele communicatie is het uitgangspunt die het Rijk heeft meegegeven bij de voorwaarden van de veiling in 2020 van de frequentie van 700 megahertz.
    Daarnaast hebben we te maken met Europese en nationale wet- en regelgeving. De rol van de gemeente is dus beperkt.
    Het college heeft in 2020 beleidsregels vastgesteld over onder andere de inpassing van zendmasten, site sharing (meerdere providers in 1 mast) en een locatie passend bij functies in de omgeving.
    Aanvragen voor omgevingsvergunningen voor nieuwe zendmasten worden daaraan getoetst.
    Deze aspecten zijn daarom niet in de nieuwe Nota Antennebeleid opgenomen.
    Naast de nieuwe beleidsnota en de in 2020 vastgestelde beleidsregels ‘zendmasten voor antenne-installaties op Texel’ heeft de gemeente zeggenschap via het jaarlijkse plaatsingsplangesprek met Monet, het samenwerkingsverband van de 3 providers.
    Het is belangrijk om inwoners en organisaties vooraf duidelijkheid te geven over de uitgangspunten bij het plaatsen van antenne opstelpunten voor mobiele communicatie.


    Naar aanleiding van uitgevoerde metingen in het duin- en kustgebied door Stichting Digitale Bereikbaarheid zijn conclusies en aanbevelingen gedaan, die in de Nota zijn opgenomen.
    In de Nota wordt ook ingegaan op de wet- en regelgeving, voorwaarden bij antenneplaatsing, communicatie en participatie, de interne organisatie, de WAS palen en de C2000 masten.


    Het college zal de procedure, modelovereenkomst met voorwaarden, leges voor het medegebruik van gemeentelijke infrastructuur voor ‘small cells’ (kleine antennes met een klein bereik) verder uitwerken.

  6. 6

    GroenLinks Texel heeft het agendapunt over gewasbeschermingsmiddelen, spuitzones, gezondheid en biodiversiteit geagendeerd op deze commissie vergadering. GroenLinks Texel wil van gedachten wisselen over het volgende:GroenLinks Texel heeftin 2024 vragen gesteld over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het hanteren van spuitzones (zie hier en hier de vragen en de antwoorden).
    Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een verband is tussen het gebruik van pesticiden en ziekten van het zenuwstelsel, zoals b.v. de ziekte van Parkinson, en een afname van de biodiversiteit.


    Het college heeft o.a. het volgende geantwoord:
    “Bij de omzetting van het tijdelijke omgevingsplan naar het definitieve omgevingsplan wordt onderzocht hoe invulling kan worden gegeven aan de richtafstand en daarmee aan het voorzorgbeginsel.
    Voor het omzetten van het tijdelijke omgevingsplan naar het definitieve omgevingsplan hebben alle gemeenten in Nederland tot eind 2031 de tijd.”


    Hierover heeft GroenLinks nog aanvullende vragen aan het (zie bijlage), waarop zij graag uiterlijk tijdens of kort voor de vergadering een antwoord ontvangen, zodat deze in deze commissie-setting verder kunnen spreken over dit onderwerp.

  7. 7

    Door de vijf eilanden is de concept begroting opgesteld. Het college stelt de gemeenteraad voor geen zienswijze in te dienen omdat de begroting aan alle beleidsmatige en proces afspraken voldoet

  8. 8

    Dit stuk volgt als nazending.

  9. 9

    In het Afstemmingsoverleg van de gemeenteraad is afgesproken dat de raadscommissie per kwartaal (maart, juni, september en december) een stand van zaken aangeboden krijgt van de Lange Termijn Planning (LTP) van raadsvoorstellen.
    Daar waar planningen worden aangepast/opgeschuiven of toch gekozen wordt voor een ander behandeltraject, wordt de gemeenteraad via een Raadsinformatiebrief (RIB) geïnformeerd; de nu relevante RIB's zijn bijgevoegd.

  10. 10

    Pilot/proef:
    Het overzicht van ingekomen brieven aan de raad, met daarbij een behandeladvies van de griffie, wordt voortaan maandelijks op de agenda van de raadscommissie geplaatst ter bespreking. Het overzicht grijpt steeds tot een maand terug, met als ijkpunt: de laatste raadscommissie.


    In de bijlage vindt u het meest recente overzicht van de brieven aan de raad.
     
    Als u het totaal-overzicht wilt inzien van alle ingekomen brieven aan de gemeenteraad, zie dan deze webpagina.


    (Dit overzicht wordt in de aanloop naar de raadscommissie bijgewerkt met brieven die voor de raad ontvangen worden, omdat er tussen 'nu' (moment publicatie) en de vergadering van de raadscommissie uiteraard nog brieven binnen kunnen komen.)

  11. 11

    Portefeuillehouders kunnen op deze plaats de gemeenteraad informeren over wetenswaardigheden die zich hebben voorgedaan in organisaties waarmee de gemeente samenwerkt via verlengd bestuur, bijvoorbeeld.

  12. 12
    Informatie over Texelse onderwerpen vanuit burgemeester of college, zoals: Openbare Orde en veiligheid, het stikstofdossier.
  13. 13
    Mondelinge beantwoording Rondvragen Commissie (voor zover niet reeds beantwoord)
  14. 14
    Sluiting